علت به وجود آمدن دانه های قرمز روی پوست
دانه ی پوستی نوعی ضایعه ی پوستی است که می تواند شکل های بسیار متفاوتی داشته باشد و در مواقعی ممکن است خشک، مرطوب، برجسته، صاف یا به صورت تاول دیده شود. دانه ی قرمز پوستی ممکن است دردناک و همراه با خارش بوده و یا تغییر رنگ دهد. دانه های قرمز پوستی ممکن است در ناحیه ی کوچکی از بدن بروز کنند یا اینکه سطح وسیعی از پوست را درگیر کنند. علل مختلفی موجب ایجاد دانهی پوستی میشوند؛ به همین دلیل طیف درمانی گستردهای نیز برای آن وجود دارد. در ادامه به علل و درمان دانههای قرمز پوستی با خارش و بدون خارش میپردازیم.
توصیه می شود برای تشخیص و رفع مشکلات و بیماری های پوستی ، همچنین روشهای مراقبت تخصصی از پوست ، به پزشکان پوست و مو مراجعه نمایید. دکتر محسن سلیمانی در اصفهان می توانند در این زمینه به شما مشاوره داده و کمک نمایند. لطفا جهت کسب اطلاعات کامل در این زمینه و رزرو نوبت، با شماره تلفن 36290689 - 031 تماس حاصل فرمایید.
دانه های ریز قرمز روی پوست با خارش
درماتیت تماسی (التهاب ناشی از تماس پوستی)
یکی از شایع ترین علت بثورات، تماس پوستی است. تماس پوستی زمانی رخ میدهد که پوست به چیزی که آن را لمس کرده واکنش نشان دهد. به دنبال ایجاد دانه پوستی، پوست ممکن است دچار قرمزی، التهاب و خارش شود. شایع ترین موادی که به دنبال تماس با آنها ممکن است موجب بثورات شوند عبارتند از:
محصولات آرایشی و بهداشتی، صابون ها و شوینده ها: رنگ لباس، مواد شیمیایی مانند لاستیک و لاتکس، گیاهان سمی مانند سماق، پیچک و بلوط سمی.
داروها
برخی افراد به دنبال مصرف یک سری داروها دچار بثورات پوستی میشوند که می تواند جز عوارض دارو بوده یا یک واکنش آلرژیک به دنبال مصرف دارو باشد. بعضی داروها از جمله برخی آنتیبیوتیکها سبب حساسیت به نور میشود و فرد به نور خورشید بیشتر حساس شده و بثورات پوستی ایجاد می شود. واکنش حساسیت به نور شبیه آفتاب سوختگی است.
عفونت ها
عفونت های باکتریایی، ویروسی و قارچی نیز می توانند موجب بثورات پوستی شوند. این بثورات بسته به نوع عفونت متفاوت اند برای مثال، آلودگی با کاندیدیا (یک عفونت قارچی شایع) موجب ایجاد دانه ی پوستی های همراه با خارش شده که معمولاً هم در چین های پوستی ایجاد می شوند.
بیماری های خود ایمنی
بیماری های خود ایمنی زمانی ایجاد می شود که سیستم ایمنی فرد شروع به حمله به بافت های سالم بدن کند. برخی بیماری های خود ایمنی می توانند موجب بثورات پوستی شوند، برای مثال لوپوس بیماری خود ایمنی است که روی قسمت های مختلف بدن از جمله پوست اثر می گذارد. لوپوس موجب بثورات پروانه ای شکل روی پوست صورت می شود.
کاندیدا
این بیماری معمولاً در چین های پوستی (حفره های زیر بغل، ران ها، زیر پستان ها، بین انگشتان دست و پا) دیده می شود. در ابتدا ضایعات پوستی مرطوبی به وجود می آیند که باعث سوزش و خارش می شوند. در ادامه این ضایعات خشک شده و دچار پوسته ریزی می شوند.
جرب یا گال
بیماری گال یک بیماری پوستی است و بسیار واگیردار است که به آسانی از طریق تماس فرد به فرد منتقل می شود. علائم در طی ۴ تا ۶ هفته ظاهر می شود و شامل موارد زیر است:
- خارش شدید که اغلب در شب ها شدید می شود.
- دانه ی پوستی، گاهی اوقات تاول نیز ظاهر می شود.
- زخم، به دنبال خارش دانه ی پوستی ها ایجاد می شود.
کهیر
کهیر نوعی جوش قرمز است که ناگهان بر روی پوست تشکیل می شود و به خاطر حساسیت است. کهیر معمولاً چند ساعت تا چند روز طول می کشد تا از بین برود.
روزاسه
روزاسه نوعی بیماری پوستی است که در اثر آن نقاطی قرمز بر روی پوست تشکیل می شود. این نقاط بر روی صورت و معمولاً به شکل رگ های خونی کوچک بر روی سطح پوست دیده می شوند.
گزش حشره
گزش حشره معمولاً به صورت نقاطی گرد دیده می شود که متورم می شود و ممکن است خارش نداشته باشد. پشه ها دلیل اصلی این گزش هستند. البته بیشتر گزیدگی ها باعث خارش می شوند و تنها انواع محدودی از آنها بدون خارش هستند.
زونا
(تبخال زوستر) یک عفونت ویروسی است که باعث شیوع بثورات دردناک یا تاولهای پوستی میشود. این بیماری ناشی از ویروس واریسلا زوستر است، همان ویروسی است که باعث ایجاد آبله مرغان میشود. بثورات اغلب به صورت نواری از تاول در یک ناحیه از بدن ظاهر میشوند. هر دو بیماریهای زونا و آبله مرغان ناشی از ویروس واریسلا زوستر هستند.
آبله مرغان
آبله مرغان یک بیماری عفونی و عامل آن ویروس واریسلا زوستر میباشد. بیماری آبله مرغان باعث راشهای پوستی تاول مانند شده و همچنین باعث خارش بدن، خستگی و تب میشود. این بیماری برای افرادی که تاکنون دچار آبله مرغان نشده و یا واکسیناسیون نشدهاند، بسیار مسری میباشد.
دانه های قرمز روی پوست بدون خارش
1. خال های مادرزادی
خال های مادرزادی لکه های رنگی روی پوست هستند که هنگام تولد یا کمی بعد از آن ظاهر می شوند و گاهی اوقات این لکه ها قرمز هستند. در چنین مواردی رگ های خونی غیر طبیعی در پوست می تواند عاملی برای بروز این مشکل باشد.
2. آکنه
آکنه یک نوع وضعیت رایج پوستی است که می تواند خفیف تا شدید باشد و معمولاً به صورت جوش روی پوست ظاهر می شود که قرمز و برآمده است.
3. غده های عروقی
غده های عروقی یک نوع رشد پوستی هستند که می توانند در هر جای بدن ظاهر شوند. این غده ها به دلیل وجود رگ های خونی اتفاق می افتند که فشرده شده اند و در نتیجه به صورت جوش های قرمز که به پاپیول ها معروف هستند، زیر سطح پوست یا روی آن تشکیل می شوند.
4. کراتوز پیلاریس یا پوست مرغی
پوست مرغی یک وضعیت رایج بدون آسیب است که به دلیل تولید بالای پروتئین کراتین اتفاق می افتد و باعث ایجاد جوش های سفت و کوچک در اطراف فولیکول های مو مخصوصاً در قسمت ران، باسن و بالای بازو می شود.
5. دمل
دمل یک عفونت پوستی در فولیکول مو و یا غده عرقی است که معمولاً مانند یک جوش قرمز رنگ سفت می باشد که اغلب با ترشحات پر شده است. دمل ها معمولاً بعد از ترکیدگی و باز شدن از بین می روند و در نتیجه مایع یا ترشحات داخل آن به بیرون نشت می کند.
6. واکنش آلرژیک
یکی از رایج ترین علل لکه های قرمز پوست، واکنش های آلرژیک و حساسیت است. این واکنش ها می تواند به دلیل مصرف غذا، آلودگی یا هر آلرژن دیگر در هوا، مواد آرایشی، محصولات مراقبت از پوست و شوینده های لباس ایجاد شود. پزشک در چنین شرایطی از فرد تست آلرژی می گیرد تا علت را تشخیص دهد.
7. گرما
حساسیت پوست به دلیل گرما به خاطر عرق های جمع شده در منافذ بسته پوست اتفاق می افتد و به صورت جوش های قرمز ظاهر می شود که ممکن است خارش و سوزش آنها را احساس نکنید. این نوع حساسیت یک وضعیت رایج در آب و هوای مرطوب و گرم است و معمولاً زمانی که دمای پوست خنک شود، آنها نیز ناپدید می شوند و از بین خواهند رفت.
8. پیتیریازیس روزه آ یا جوش پولکی
جوش پولکی یک نوع حساسیت است که به دلیل وجود ویروس اتفاق می افتد و معمولاً حدود 6 الی 12 هفته طول می کشد. جوش پولکی یک زخم بزرگتر و یا زخم مادر دارد که در کنار آن زخم های کوچک تجمع یافته و معمولاً رنگ صورتی و قرمز دارد و ممکن است افزایش پیدا کند.
9. اینترتریگو
اینترتریگو یا التهاب چین های پوستی یک نوع حساسیت است که دقیقاً روی چین های پوست اتفاق می افتد و معمولاً می تواند در زیر بغل ، زیر سینه و روی ناحیه تناسلی ایجاد گردد. اغلب این اتفاق به دلیل اضافه وزن در افراد چاق رخ می دهد و به دلیل گرما و رطوبت بالا و حساسیت های پوستی است.
10. درماتوفیبروم
درماتوفیبروم یک ندول است که معمولاً در قسمت پایین ساق پای خانم ها اتفاق می افتد. البته برای مردان هم می تواند در هر جای بدنشان ظاهر شود. قسمت های برآمده به رنگ قرمز یا قهوه ای دیده می شوند و معمولاً چندتایی هستند. این برآمدگی ها غیرسرطانی می باشند.
11. پتشی یا لکه های خونی
لکه های خونی گرد و قرمز رنگ هستند و به دلیل ترکیدگی رگ های خونی کوچک به نام کاپیلاری زیرپوست تشکیل می شوند. این لکه ها سطح صافی دارند و هنگام لمس کردنشان، دردی را احساس نمی کنید. گاهی اوقات شبیه به جوش هستند و به دلایل مختلف مثل آسیب دیدگی، آفتاب سوختگی و جراحت یا کشش زیاد پوستی رخ می دهند.
12. کهیر
کهیرها جوش های قرمز رنگی هستند که به صورت کاملاً ناگهانی روی پوست ظاهر می شوند و معمولاً به دلیل حساسیت به آلرژن رخ می دهند. کهیرها معمولاً چند ساعت تا چند روز قبل از فروکش کردن روی بدن باقی می مانند.
13. گل سرخی
گل سرخی یک وضعیت مزمن پوستی است که باعث ایجاد جوش های قرمز رنگ ریز بر روی پوست می شود و معمولاً فقط روی صورت و قسمت هایی از بدن اتفاق می افتد که رگ های خونی کوچک روی سطح پوست ظاهر می شوند.
14. نیش حشرات
نیش حشرات معمولاً جوش های گردی هستند که ممکن است با خارش همراه باشند و یا اصلاً احساس خارش را ایجاد نکنند و ورم کنند. عنکبوت ها جزء حشراتی هستند که این نیازها را ایجاد می کنند. اگر ناگهان از خواب بیدار شدید و متوجه این جوش های قرمز شدید، احتمالاً نشان دهنده گزیدگی حشرات است.
دلایل دیگر تشکیل نقاط قرمز بر روی پوست عبارتند از:
- سرخجه
- اختلالات خونریزی
- لوپوس
- زرد زخم
- بیماری کاوازاکی
- سندرم رامسی هانت
- آبله مرغان
- تبخال ناحیه تناسلی
- زگیل ناحیه تناسلی
- سیفیلیس
- تب اسکارلت
- گال
- عفونت
- بیماری لایم
- سرطان پوست
سرطان پوست از ملانوما تا سرطان سلول بازال نیز باعث تشکیل نقاط قرمز، پوست پوست شدن یا تشکیل خال بر روی پوست می شود که گاهی اصلاً حس خارش و یا سوزش هم ایجاد نمی کنند.
زمان مراجعه به پزشک
همه بثورات پوستی به درمان پزشکی فوری نیاز ندارند. با این حال در صورت بروز بثورات و مشاهده علائم زیر باید فوراً مراقبت های اورژانسی دریافت کنند:
- تب
- تاول یا زخم باز
- مشکل در تنفس، گفتار یا بلع
- بثورات پوستی که کل بدن را بپوشانند.
- تورم صورت، چشم ها یا لب ها
- تشنج
- خواب آلودگی یا عدم پاسخگویی
- گرفتگی گردن
- حساسیت به نور
درمان دانه های قرمز روی پوست
افراد به منظور بهبودی و رفع دانه های قرمز روی پوست می توانند درمان های خانگی مفیدی که در ادامه شرح داده ایم را انجام دهند:
- پرهیز کردن از حمام یا دوش گرفتن با استفاده از آب داغ
- استعمال آلوئه ورا به پوست صدمه دیده به منظور کم شدن ورم و بهبودی درد
- پوشیدن لباس گشاد و راحت با تهویه خوب
- به کار بردن صابون ها، شوینده ها و شامپو بدن های ملایم و بدون بو
- استفاده کردن از کمپرس سرد به منظور بهبودی درد و تورم
- خشک و پاکیزه نگه داشتن پوست صدمه دیده
- خودداری از مالیدن یا خاراندن بثورات پوستی
- به کار بردن مرطوب کننده ها به منظور آبرسانی به پوست خشک و پوسته شده
درمان خارش پوست با توجه به علت بروز آن در نظر گرفته می شود. اگر درمان های خانگی کمکی به بهبود خارش نکنند، دارو و یا سایر روش های درمانی از سوی پزشک تجویز خواهد شد:
- داروهای خوراکی: مهارکننده های انتخابی سروتونین می توانند به درمان انواعی از خارش های مزمن کمک کنند.
- کرم ها و پمادهای کورتونی: اگر پوست دچار خارش و قرمزی شود، استعمال پماد و کرم در ناحیه درگیر درمان مناسبی خواهد بود. مرطوب نگه داشتن پوست به جذب بهتر دارو کمک خواهد کرد.
- نور درمانی: نور درمانی به این صورت است که بیمار در معرض نور مخصوصی قرار خواهد گرفت.
شما میتوانید برای تزریق ژل بینی به کلینیک بهین در اصفهان مراجعه نمایید. این مرکز با سالها تجربه در زمینه های مختلف پوست، کاشت مو ، زیبایی و لیزر میتواند نتایج بسیار درخشانی را به شما ارائه نماید. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 36290689 - 031 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شریعتی ، بعد از اورژانس بیمارستان شریعتی ، طبقه دوم بانک آینده ،کلینیک پوست ومو بهین
تلفن : 36290689 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
همه چیز درباره لیپوم یا غده چربی زیر پوست
گرانولوما پوستی چیست علائمی دارد؟
کلوئید پوستی چیست و چگونه درمان میشود؟
درمان جوش صورت با دارو
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .