ریزش مو بر اثر تغییرات هورمونی
هورمونها مواد شیمیایی هستند که وظیفه هماهنگی عملکردهای مختلف بدن را از طریق جابهجایی پیام از راه خون بین اعضای مختلف بدن برعهده دارند. این پیغامها به بدن میگویند که چه کاری را در چه زمانی انجام بدهد. حضور هورمونها برای ادامه زندگی و حفظ سلامتی ضروری است. کوچکترین تغییری در سطح انواع هورمون میتواند باعث تأثیر محسوسی در عملکرد سطوح مختلف بدن شود که ممکن است نیاز به مداخله پزشکی داشته باشد. عملکرد صحیح هر کدام از غدد درون ریز و تولید به اندازه هر کدام از هورمون ها در سلامت موها تأثیر بسزایی دارد.
یکی از علل ریزش مو که از اهمیت ویژه ای برخوردار است ریزش مو در اثر تغییرات هورمون ها می باشد. هورمون ها نقش بسیار تعیین کننده ای در رشد موها دارند. از جمله هورمون هایی که در رشد موها تأثیرات زیادی دارند، می توان به هورمون های جنسی مردانه و زنانه اشاره نمود. معمولاً این هورمون ها زمانی می توانند کمک کنند تا موها رشد بهتری داشته باشند که غدد درون ریز، این هورمون ها را به اندازه کافی تولید نمایند.
در صورتی که هر کدام از هورمون ها در بدن کمتر و یا بیشتر از حد مجاز باشد، کارایی قابل قبولی نداشته و از طرفی ممکن است عوارضی نیز داشته باشد. به عنوان مثال هورمون های موجود در بدن اگر در حد تعادل تولید شوند به رشد مو کمک کرده اما در صورت بر هم خوردن تعادل هورمون ها، مشکلاتی مانند ریزش در موها به وجود می آید.
دلایل ریزش موی هورمونی
ریزش موی هورمونی به دلایل متعددی بروز میکند و تنها یک علت واحد ندارد. ازجمله مهمترین اختلالات و تغییرات فیزیکی که سبب بروز ریزش موی هورمونی میشوند میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- ورود به سنین یائسگی
- افزایش سن در مردان و کاهش سطح هورمون تستوسترون
- بروز اختلالات تیروئیدی
- استرس
بیشتر بدانید: روشهایی جلوگیری از ریزش مو
نقش هورمون ها در ریزش مو
- هورمون تیروئید
غده تیروئید به عنوان یکی از مهمترین غدد موجود در بدن شناخته می شود. معمولاً این غده با ترشح برخی از هورمون ها در سلامت انسان ها نقش بسیار زیادی دارد. غده تیروئید در صورت بروز مشکل گاهی بیشتر و در مواردی کمتر از حد معمول هورمون تولید می کند. هر یک از این حالات مشکلاتی را باخود به همراه دارد. از جمله مشکلاتی که کم کاری و یا پرکاری تیروئید برای بدن انسان به وجود می آورد می توان به ریزش مو اشاره کرد. تعادل در ترشح هورمون توسط غدد تیروئید می تواند مانع از بروز ریزش در موها شود.
- هورمونهای جنسی زنانه و مردانه
هورمون های جنسی زنانه و مردانه از جمله تستسترون، پروژسترون و استروژن بر روی مو تأثیرات زیادی دارند. این هورمون ها می توانند باعث بروز مشکلاتی مانند پر مویی و یا ریزش مو شوند. در چنین حالتی در موهای سر ریزش ایجاد خواهد شد؛ اما در سایر قسمت های بدن رشد مو و به دنبال آن پر مویی را شاهد خواهیم بود.
- انسولین
انسولین باعث تنظیم سطح قند خون میشود و همچنین بر فرآیندهایی مانند ذخیره چربی، سلامت قلب و رشد مو نیز تأثیر دارد. مطالعات نشان میدهند که مقاومت به انسولین در زنان، احتمال ریزش موی آندروژنیک (AGA) یا ریزش مو با الگوی زنانه را افزایش میدهد.
علائم ریزش مو ناشی از عدم تعادل هورمونها
معمولاً ریزش مو به شکل های مختلفی ظاهر می شود. در برخی موارد ممکن است نوع ریزش در مو ها به علت آن نیز بستگی داشته باشد. در اینجا به علائم مربوط به ریزش در مو ها به دلیل عدم تعادل در هورمون ها اشاره می شود.
- ریزش پراکنده : در این روش معمولاً از نواحی مختلف سر موها ریخته و یک بخش خاصی را نمی توان برای ریزش مو تشخیص داد.
- خالی شدن جلوی سر و شقیقه ها : خالی شدن جلوی سر و یا خالی شدن شقیقه ها از مو نیز می تواند علت عدم تعادل در هورمون های مختلف باشد.
- خالی شدن یک سمت سر : معمولاً این نوع از ریزش را پلی کیستیک نیز می گویند. در اغلب موارد سمت راست سر خالی می شود. البته مواردی مانند نازک شدن و یا تغییر رنگ موها نیز ممکن است به خاطر مشکلات هورمونی در موها به وجود بیاید. با بررسی این موارد می توان متوجه شد هورمون ها در رشد و یا ریزش مو ها تأثیر بسزایی دارند.
- الگوی ریزش موی هورمونی در زنان و مردان
- در زنان ریزش موی هورمونی نتایج و اثرات متفاوتی نسبت به مردان برجای میگذارد. بهجای الگوی موی نعل اسبی یا کاهش خط موی رایج در مردان، زنانی که دچار ریزش مو بر اثر اختلالات هورمونی هستند، معمولاً متوجه یک الگوی نازک پراکنده در کل پوست سر میشوند. اگر مستعد ریزش موی زنانه هستید، احتمالاً خط رویش موی شما کاهش نمییابد؛ اما موهای شما ممکن است بهطور قابلتوجهی نازکتر شوند. نازک شدن موها باعث ریزش مو میشود.
درمان ریزش موی هورمونی
در برخی از موارد، اختلالات هورمونی مانند وجود بیش از حد هورمون مردانه به نام آندروژن میتواند باعث ریزش مو در زنان شود. این عارضه با داروهایی مانند اسپیرونولاکتون یا قرصهای ضد بارداری درمان میشود.
در مردان داروی فیناستراید (با نام تجاری پروسکار) برای درمان ریزش موی مرتبط با هورمون آندروژن مصرف میشود. یک مطالعه نشان میدهد که در 62 درصد از زنانی که از داروی ضد بارداری دروسپیرنون استفاده کردهاند، کاهش ریزش مو مشاهده شده است. این تحقیق نشان میدهد که این دارو برای رفع ریزش موی ناشی از افزایش میزان آندروژن در زنان مؤثر میباشد.
برای آگاهی از اینکه نتیجه نهایی کاشت ابرو چه مدت بعد از کاشت مشخص می شود ؛ روی لینک کلیک کنید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شریعتی ، بعد از اورژانس بیمارستان شریعتی ، طبقه دوم بانک آینده ،کلینیک پوست ومو بهین
تلفن : 36290689 - 031
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
علت ریزش مو در جوانی
ریزش موی ناشی از لیکن پلان و درمان آن
علائم اولیه ریزش مو بعد از کرونا
ریزش سکه ای ریش آقایان به چه علت است؟
داروهای موضعی برای درمان طاسی
نظرات کاربران درباره این مطلب :ضیایی [ 1402-08-10 ]
سلام من خانمی 34 ساله هستم بیشترین ریزش موهام از جلوی مو هست و نمیدانم چرا سمت شقیقه هام بیشتر مو میریزه البته ریزش دارم ولی جلوی موهام خیلی کم شده
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .